Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Od procesorů Intel Alder Lake-S asi nelze čekat zázraky a schopnost dalece překonat konkurenci, nicméně dle nejnovějších informací by jejich výkon opravdu nemusel být ani trošku špatný. 
Martan67 (38) | 22.3.202119:51
Osobně, i přes nemalé sliby ze strany Intelu, si od procesorů generace Alder Lake moc neslibuji. Třeba ale Intel příjemně překvapí, a ty procesory budou skutečný pokrok. Nějaké válcování Ryzenů ale opravdu nečekám. Pokud se zvládnou nejen výkonově ale provozními vlastnostmi dotáhnout na AMD bude to pro Intel úspěch.

Bohužel, musím souhlasit s RadecekH. AMD má nemalý problém.
Má produkty citelně překonávající konkurenci ­(CPU vs CPU Intelu­), i plně srovnatelné s konkurencí ­(GPU vs GPU NVidia­). Navrch se momentálně těší i zájmu a důvěře na trhu.

Ani v jednom případě nemá ale dostatek výrobních kapacit aby mohlo své postavení na trhu vylepšit.
Intel má sice horší produkty, prodá ale bez problémů vše co zvládne vyrobit. I se svými zastaralými a děravými CPU si v téhle situaci zvládá bez větších problémů držet pozice na trhu i velké zisky.

Pro AMD to musí být silně frustrující. Dobré to není ani pro budoucí konkurenční prostředí. Příliš silný Intel, versus příliš malé AMD s výrazně menším podílem na trhu by brzy přineslo nové problémy.
Ve chvíli kdy Intel přijde s konečně s kvalitními a plně srovnatelnými produkty opět zkusí zatlačit AMD do pozadí a finančních potíží všemi prostředky. Má v tom dlouhou praxi.
Pokud by se mu zadařilo, doplatíme na to opět my, zákazníci. Bude tu rychle další doba s minimálními pokroky ­(spíše stagnací­).
Odpovědět1  0
honza1616 (3702) | 22.3.202111:53
jo na papíře muže být napsané cokoliv
je to až moc pěkné aby to byla pravda, kdyby generace AlderLake měla až dvojnásobný výkon ve vícevláknovém testu, ale něco na tom bude pravdy

co se týká AMD, má přijít refresh ZEN3 +, popravdě bych se tomu moc nedivil, AMD začíná stoupat ego a myslejí si že mohou zvolnit, odklad také bude mít nejspíš spojitost s dostupností DDR5 a jejich cenám,
to znamená že výkonnostní skok na ZEN3+ nebude tak velký jako zen2­->zen3

pokud je toto pravda, tak se nedivím že zvěsti o tom že Intel si zase jednoznačně převezme titul krále herních CPU
a nejlepší singlecore výkon s pomocí vyššího IPC, vyšších frekvencí i DDR5 bude na jeho straně

co se týká multicore výkonu, nezapomínejte že ty malé jádra nemají být malé, mají být asi jako původní Skylake, takže kdo čekal malá jádra jako telefonech, tak se mýlil
takže velká jádra GoldenCove budou rychlejší než ZEN3+ a malá jádra zase pomalejší, tak ono se to nějak vykompenzuje
a Intel AlderLake by opravdu mohl dosáhnout i na ty velké Ryzeny
Odpovědět0  1
RadecekH (811) | 22.3.202113:04
Opravdu je tak těžké pochopit, že AMD brzdí hlavně nedostatečné výrobní kapacity? Jejich ego teď naopak dostalo dost po tlamě, kdy se ukázalo, že nejsou schopni pokrýt ani ten trh co mají a ztrácejí jak na straně procesorů, tak na straně grafik.
Když se podívám do Alzy, tak grafika ani jedna, APU ani jedno, z Ryzenů 5000 jen jeden předraženej, notebooků má AMD dohromady napříč všemi generacemi 99 různých typů skladem. Naproti tomu Intel má těch s Tiger Lake 183, s Ice Lake 147, s Comet Lake 338 a s všemi staršími řadami dohromady 115.
Ale lidi jako vy tohle nepochopí. Ti si myslí, že záleží jen na IPC či nějakých benchmarcích, a snahu začít se chovat s rozumem komentují tak, že jim roste ego a myslí se, že mohou zvolnit.
Otázka tedy vůbec nezní, jestli Alder Lake bude mít lepší výkon, než nějaký Ryzen. Otázka zní, kdy se vrátí doba, kdy AMD bude schopna pokrýt zájem o své produkty. Protože dokud ta doba nenastane, může Intel prodávat úplně cokoliv a prodá to. Lidi totiž nemají jinou možnost.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.